Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Közmunkások

A közmunka fogalma Magyarországon már nagyon régi, de a történelmi visszatekintés helyett nézzük csak azt a helyzetet, hogy törvénybe lett foglalva a közmunka végzésének szabályozása. Az egész úgy nézett ki, mintha egy államcsődre való felkészülés lett volna, amit a végső esetben lehetett volna alkalmazni.

Orbán Viktor kormánya azonban saját menekülésének útját jelölte meg azzal, hogy beígértek 1 millió munkahelyet olyan gazdasági környezetben, amikor a befektetők menekültek Magyarországról. Nem hangoztatták, de a tevékenységükből látszott, hogy a közmunkát vették célba, amikor programot dolgoztak ki arra, hogy egyre több állami feladatot közmunkásokkal végeztessenek el.

Az állami feladatok és az elvileg független önkormányzatok feladatai törvényben rögzítettek. Ezekhez hozzányúlni politikai öngyilkosság lett volna, ezért más stratégiát kellett kialakítani. Meg kellett találni azokat a feladatokat, amelyeket közmunkásokkal el lehet végeztetni.

Az első körben az önkormányzatok területén kellett bevezetni ezt a foglalkoztatási módot. A feladatok a parlagfű irtásától kezdve a vízelvezető árkok tisztításán át a helyi kiskirályok portájának takarításáig terjedt és a képzetlen munkanélküli tömegek látszólag hivatalosan dolgoztak és bért is kaptak érte. A bér nagysága nem érte el a törvényben rögzített minimálbért, de kiegészítve az állami szociális támogatásokkal már majdnem elérte a létminimum összegét. A statisztikák azt azért nem mutatták ki, hogy ha egy családból két fő közmunkás volt és hat fős volt a család, akkor a támogatásokkal együtt sem érte el az egy főre eső létminimumot a havi bevétel. Amíg lehetett találni olyan feladatokat, amelyekre alkalmazni lehetett a képzetlen embereket, a társadalom nagy része elhitte, hogy csak a lenézett népréteg tagjait kötelezték ezzel munkára.

Ez indulásnak jó volt, de a képzett munkaerőt nehezen lehetett ilyen munkákra kivezényelni, mert ők tudták, hogy bizonyos munkákhoz meghatározott munkafeltételek is járnak. Ezt természetesen szóvá is tették, ezért őket rendszeresen kihagyták ezekből a munkákból és állás nélkül még ezt a könyöradományt sem kapták meg. Olyan sok embert érintett ez a gond, hogy kénytelenek voltak lehetőséget teremteni az államigazgatás közmunkások előtti megnyitására is. Ez azt jelentette, hogy az állami feladatot ellátó intézményeknek kötelező volt alkalmazni közmunkásokat. Nem szabad azt hinni, hogy érdemi feladatokat kellett végezniük! Küldöncként, takarítóként, üres űrlapok fejbélyegzővel való bélyegzését és hasonló "komoly" feladatokat kellett elvégezni. Sokszor a mozgássérült közmunkás végzettsége magasabb volt, mint a hivatal vezetőjének iskolai végzettsége. Az éhenhalás ellen azonban ezt is elviselték az emberek.

Most már látszik a következő szakasz is. Tulajdonképpen statisztikailag jól mutathat, ha egy évben az állás nélküli emberek két külön részletben hat hónapot dolgoznak közmunkásként, tehát a Munkaügyi Központok lehetőséget kaptak az álláskeresők kiközvetítésére. A rendőrségtől az országos hatáskörű szervekig betuszkoltak sok állástalant ezekbe a szervezetekbe. A hatás nem maradt el! Máris megjelentek azok a hurrá-optimista kormány-nyilatkozatok, hogy "már négy milliónál többen dolgoznak, visszavezetjük az embereket a munka világába". Ennél nagyobb hazugságot Horthy-tól Rákosin át még egyetlen politikus sem mondott Magyarországon!

A jövő még rosszabb lesz! Már elkezdődött a közüzemek államosítása, amelynek nem az a célja, hogy olcsóbb legyen a szolgáltatás, hanem az, hogy szakmunkára is be lehessen vezetni a közmunkát. A kéményseprők már tiltakoztak ez ellen a rossz intézkedés ellen, de tiltakozásuk hatástalan volt. A következménye az lesz, hogy kialakítanak olyan helyzetet, hogy a most dolgozók munkanélkülivé váljanak. Ebben az esetben kötelezhetők lesznek közmunkásként a szakmájukban dolgozni. Az senkit nem zavar a törvényalkotók közül, hogy ezek az emberek kb negyedrésznyi bérért fognak dolgozni. Még azt is ki lehet kalkulálni, hogy sok munkás bérét háromnegyed részben nem kell kifizetni, tehát megtakarítás keletkezett, ezért néhány százaléknyi szolgáltatási árkedvezménnyel igazolhatja a kormány lépésének jogosságát.

Sajnos az iskolarendszer szisztematikus lerombolásával már annyi tanulatlan ember kerül ki az iskolákból, hogy ezeket a hazugságokat simán elhiszik.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.