Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyaralás Felsőausztriában

2008.09.13

Ebben az évben komoly előkészítés után sikerült egy tíz napos nyaralást összehoznunk Felsőausztriában, az Attersee mellett. Az volt a célunk, hogy kényelmesen, öregesen élvezzük aktívan a nyaralást.

A fogadó a tó fölé magasodó hegyen helyezkedett el és a hozzá vezető úton két hajtűkanyar és több beláthatatlan kanyar volt. Mindez sűrű erdőben egy kb. 4 m széles úton elég rémisztő volt, de amint kiértünk az erdőből, az alpesi réten megláttuk a fogadót.

 

Kép

Kép Körülöttünk mindenfelé alpesi rétek zöldelltek. A szomszédok légvonalban néhány száz méterre laktak, de ha át akartunk menni hozzájuk, akkor számítani lehetett néhány kilométer távra és néhány száz méter szintkülönbségre. A távolabbi magas hegyek a Höllengebirge ormai.

 

 

 

 

 

 

Kép A tóra néző oldalról ragyogó kilátás nyílt az Attersee-re. Ez volt ennek a fogadónak a fő vonzereje, és emiatt jártak fel nagyon sokan a két kilométerre lévő faluból. A tó fürdésre alkalmas. A sok magánstrand mellett sok szabadstrand és fizetős strandfürdő is található végig a tó mentén.

 

 

 

 Kép

A kirándulásaink célja rendszerint egy város volt, ahol sok mindent megnézhetünk és ha elfáradunk, akkor is van kultúrált lehetőség a pihenésre.

Eddigi kirándulásaink során mindig kimaradt valahogy Berchtesgaden, ezért most felkerestük. Nem csalódtunk! Aranyos kisváros, amit érdemes meglátogatni. A templom és a királyi kastély igazán megéri a fáradságot. Csodálatos a környezete és rémítően sok lehetőség van a környék bejárásáraKép.

A belváros szép polgárházai között sok étterem közül választhatunk.

A hegyek között nem ritka, hogy elered az eső. Most is megtörtént, így a délutáni programunkat részben el is mosta.

 

 

 

 

Kép

 

Gmundenben az Orth kastélyok nagyon látványosak. A Seeschloss egy aranyos vizivár, amelyben most egy nagyvonalúan kivitelezett kiállítást nézhettünk meg Felső Ausztriáról.

 

 

 

 

 

Kép A szigettel szemben lévő félszigeten a Landschloss az Erdészeti Főiskola része, ezért csak ritkán látogatható. A félszigeten és a városig tartó promenádon kellemes sétát lehet tenni.

 

 

 

 

 

Kép Az Inn mentén fekszik Braunau, egy középkori épületekkel telezsúfolt városka. A főtér mögött látható a gótikus templom tornya.

A városkát éppen totálisan feltúrták. Ennek ellenére az irányítás olyan jó volt, hogy a külföldi sem tévedt el a terelőutak között.

A város különlegessége a Braunaui sertéssült. Ez egy zöldséggel, sonkával, gombával és szalonnával töltött sertésszelet. NAGYON FINOM! Akkora adagot adtak, hogy alig bírtuk megenni.

Kép Bad Ischl csendes sarka a Kaiser villa és környéke. Ez a túristák által legjobban látogatott hely. Még magyar idegenvezető is van a szezonban. A városka látnivalói több napra is adnak programot.

A hagyományos túrista-látnivalók mellett meg kell kóstolni az ischli mézeskalácsot is.

 

 

 

 

 

Kép

Steyr esőben nem a legvonzóbb, bármilyen ódon és városképileg nagyon szép is. A kirándulások során a meglátogatott városok jellemzője volt, hogy a többnyire középkori városmagon átvezetett az országút. Városkapun be, városkapun ki. 

 

 

 

Kép

A Kremsmünsterben található bencés apátság és iskola nagyobb, mint a város, és gyönyörű, látványos és élő. Éppen egy nagyon gazdag szülők gyermekeinek esküvője volt akkora felhajtással, hogy a lélegzetünk is elállt.

 

 

 

 

Kép Wels óriási város, óriási bevásárló központtal. A városkapu természetesen itt is megvan az óváros bejáratánál. A "vár"-ban múzeum van, de a mezőgazdasági kiállítás végén kapható palackozott vadkörte must, különlegessége ellenére sem nyerte el a tetszésünket.

A belváros egyértelműen az éjszakai életre van felkészítve. Minden második házban szórakozóhely, étterem, vagy kávéház van, de csak délután nyitnak. A záróra azonban mindegyiknél éjfél után van. Ezért történhetett meg, hogy Ausztriában először nem találtunk nekünk szimpatikus éttermet a városban. Egészen Lambachig mentünk egy helyes kis étteremért, ahol a kisvárosban találtunk egy újabb bencés kolostort, amely a szerzetesrend híres gazdasági főiskoláját is magába foglalja.

 

 

Kép Aki már nem tud hegyet mászni, de nagyon szereti a magas hegyeket, annak fel kell keresni Ausztria legszebb kilátóhelyét a Schafberget (1858 m). Gyalog több óra kemény hegymászás lenne, de a fogaskerekűvel 45 perc alatt fel lehet jutni a tetejére.

Sok nagy parkoló áll rendelkezésére a kirándulóknak a St. Wofgangsee partján. A vonatok is elég sűrűn járnak, de mindig tele vannak, ezért a végállomáson be kell jelentkezni a visszaindulásra. Így biztosítható, hogy aki felment, annak legyen helye a lefelé menő vonaton is.  A csoda akkor kezdődik, amikor a végállomáson kiszállunk a vonatból és körülnézünk! Kép Mintha repülőgépen ülnénk a táj felett! Az egész Salzkammergut belátható. Természetesen több távcső is rendelkezésre áll, hogy a távolból is közelről nézhessük a tájat.

Szerencsénkre az idő nagyon szép volt, így a távoli hegyeket is jól lehetett látni. Csodálatos volt, ahogy a hegyről látni lehetett a tavakból felszálló párából keletkező felhőt, ami egyre nagyobb lett és szállt fölfelé.

Egyszer minden véget ér, így eljött a lejtmenet ideje is. Most visszafelé is élvezhettük az állandóan változó rálátást a Wofgangsee-re. A falu beszorult a hegy és a tó közé. Minden talpalatnyi helyreKép szükség van. Az egyetlen utca egyik kellemes színfoltja az a fogadó, ahol végül ebédeltünk. Hagyományos, népies berendezése jól illik az épülethez és még jól is főztek.

 

 

 

 

 

 

Kép

Itt nem nehéz a hegyek között barangolni. A Gosau völgy csodálatos túrista paradicsom. A völgy egészen a Dachstein csoport lábáig tart és ilyen ragyogó időben így néz ki. Az időjárás nagyon hirtelen képes megváltozni. A hegyek mögül hirtelen viharfelhők bukkannak elő és hatalmas vihar és jégeső zúdult a völgyre. A patakok pillanatok alatt folyókká dagadtak, de amikor menekülésre fogtuk a dolgot, néhány kilométerrel távolabb már megint napsütést és száraz utakat találtunk.

Kép A Postalm Strasse (fizető út) lehetőséget biztosít, hogy egy szerpentinekben gazdag hegyi úton egyrészt rálássunk a Dachstein gleccserre, másrészt megközelítsük a legnépszerűbb kirándulóhelyeket.

 

 

 

 

 

Kép

A kirándulások során nem hagyhattuk ki Salzburgot sem, bár már több alkalommal jártunk ott, de még mindíg maradt jócskán megnézni való. A parkolás nagyon nehéz, de azért akad mindíg egy hely. A látnivalók állandóan zsúfoltak a túristáktól, ezért inkább olyan érdekességeket néztünk meg, mint a Dóm tornyában berendezett állandó kiállítás (kincstár) és az időszaki kiállítások (Rózsafüzér gyűjtemény). Az orgona mellől és a kiállítótermekből nagyon jó a kilátás a dóm belsejére és a városra. Sokan nem tudják elképzelni ezt a más perspektívát. A toronyból el lehet látniKép a híres Maria Plain-i búcsújáróhelyig. A gyönyörű barokk templom mindenképpen megérdemli a látogatást. A fogadóban éppen ebédidő volt és az étterem dugig volt. Érdekes módon nem sopánkodtak, hanem azonnal megnyitották a zarándokok éttermét számunkra. Ez nem a szokásos étterem, hanem sokkal elegánsabb, finomabb, nem kocsmázásra berendezett helyiség.

A Salzburgba látogatók általában a városban mindíg felfelé néznek, mert csak úgy látják a látnivalókat. Innen a város, a Hohensalzburg vára majdnem felülről látható.

Végeredményben a nyaralás nagyon jól sikerült, nem kellett napi kötelezően meghatározott távot és sorszámozott látnivalót legyűrni. Most még hátravan a sok fénykép feldolgozása és az, hogy elképzeljük a lehetséges következő nyaralás helyszinét.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Propecia Achat 1mg EllChig

(EllLade, 2019.09.29 21:57)

Comment Obtenir Baclofene [url=http://try-rx.com]cialis[/url] Cipro 10mg Cpr 4 Comprare Cialis Originale Italia Vente Levitra Pharmacie