Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyerekkori nyaralások

2008.12.21

Most sajnálom, hogy a gyermekek számára létrehozott üdülések, úttörőtáborok idején még nem volt fényképezőgépem, mert a Tordas-i kastélyban sok-sok játékkal eltelt két hét, vagy a több helyszínen is felépített úttörőtáborok sátoros romantikája nagyon sok élményt jelentett és szerintem nagyon sok fényképet készíthettem volna.

 Ma nem is gondolnák a pedagógusok, hogy akkor milyen önálló feladatokat kaptak 10-12 éves gyerekek! Például: Az egész tábor ellátásához szükséges pékárút, tejtermékeket és zöldséget különböző gyerekek, különböző helyekről kis kocsikkal hozták a táborba, ami a távolság miatt nem is volt túl könnyű. Mi meg lelkesek és büszkék voltunk!

A szüleim helyzete nem volt túl fényes, mert egy fizetésből éltünk, ezért a családi nyaralás megoldása elég nehéz feladat volt. Édesanyám azonban nem ismert lehetetlent! Ismerősök vikendházában, özvegyasszonyok kiadó szobáiban, vasúti bakterházban szerzett szállást a Balaton mellett, de a vállalati üdülő lehetőségét is kihasználta, ha alkalom adódott rá.

 

Kép

Öt évesen még csak ismerkedni lehet a Balatonnal, de a víz csodás!

Kép

Amikor a víz már barát! Ehhez azonban már meg kellett tanulni úszni.

 

Kép

Kis ember a nagy erdőben

A nyaralást nem mindig lehetett a Balaton mellett eltölteni, helyette a hegyek között túráztunk. A legemlékezetesebbek közé tartozik a Bükkszentkereszten eltöltött nyaralás, mert egyrészt nagyon emlékezetes volt, hogy ház helyett hordóban laktunk, másrészt bebarangoltuk a környéket és vadon élő állatokat is láttunk. Az erdészháznál nevelt szelíd őzikék és a filmsztár szarvas is nagyszerű emlék marad akkor is, ha éppen ez a kép veszett el valahol.

Kép

Őzikék

A vállalati üdülők hangulata teljesen más. Sok ismerős ember, azonos tevékenység, jó mulatságok.  A gyerekek számára ez volt a Paradicsom! Fonyódon a magas parton gyönyörű a kilátás és nagyon jó volt a strand.

Kép

A fonyódi üdülő étterme

 

A szakszervezeti üdülők külön kasztot képviseltek, mert minden szórakozási lehetőség biztosított volt. 1958-ban Leányfalun nagyon kellemes körülmények között lehetett nyaralni

Kép

A Duna, a Pilis hegység, Szentendre, vagy Esztergom mind kitűnő kikapcsolódási lehetőséget jelentett.

A 60-as években fokozatosan javultak a viszonyok és az egyéni utazások lehetőségének megteremtésével a nyaralások célpontjai is megváltoztak.