Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elgurult a gyógyszerem!

Sokan vannak, akik kénytelenek életük végéig többféle gyógyszert szedni. Az adagolás minden ember számára egyedi, bár sok hasonlóság előfordul. Általában az orvos úgy írja fel ezeket, hogy legalább egy hónapig elegendő legyen. Ezzel saját magát és betegét is tehermentesíti. Jelenleg lehetőség van három hónap érvényességű receptek kiadására, amellyel az orvoshoz járás negyedéves rendszerességűvé változtatható.

A gyógyszergyártók kizárólag gazdaságossági számítások alapján határozzák meg a csomagolás nagyságát és ez olyan furcsaságokhoz vezet, hogy egy levélen öt, hét, tíz, vagy tizenöt tabletta van. Az egy hónapos adag összeállítása az adagolástól függ. Lehet napi egyszer, kétszer, háromszor, vagy négyszer bevenni a gyógyszereket, de van olyan is, amikor csak felet kell bevenni!

Azok a betegek, akik egy hirtelen jött, gyors lefolyású betegségenesnek át, megkapják a drága gyógyszert a hivatalos kiszerelésben, felhasználják a szükséges mennyiséget és gyógyulásuk esetén tovább nem szedik, mert egészséges embernek nem ajánlatos ezeket a szereket tartósan szedni. A krónikus betegek rendszeresen szedik a gyógyszert, amelyek között lehet olyan, amelyik csak huszonnyolc napra elegendő. Két lehetőség van. Az első, amely a törvény pongyola gondolkodásmódját mutatja, az, hogy egy hónapra lehet felírni gyógyszert! De mit tegyen a beteg? Huszonnyolc nap letelte előtt elmegy az orvoshoz és felirat egy újabb adagot. Az orvost rögtön megbüntethetik a számítógépes rendszer adatai alapján. A másik lehetőség, hogy nem vesz be gyógyszert a hiányzó napokon. Ha rosszul lesz, akkor az egészségügy másik alrendszerének jelent majd gondot.

A gyógyszerek ára nem olcsó. A rendszeresen gyógyszert szedő emberek általában nem fiatalok és nincs sok pénzük. Meggondolják, hogy mikor és mennyit költenek gyógyszerekre. Legtöbbjük gazdálkodik a gyógyszereivel. A sok hónapos szedés eregményeként a különböző gyógyszerek nem azonos időben fogynak el. A három hónapos ciklusok lehetővé teszik, hogy bizonyos gyógyszereket nem váltanak ki, vagy nem iratnak fel! Szeretnének minél kevesebbet fizetni!

Izgalmas kérdés lehet a felírt gyógyszer neve is , amit egyszerűen úgy akar a törvény szabályozni, hogy csak a hatóanyagot lehessen felírni! Ezzel rögtön elkezdték megásni többezer nyugdíjas sírját! Hogyan is szedik az öregek a gyógyszereket? Pontosan úgy, mint a gyerekek! Az elsőként felírt gyógyszer nevét még megjegyzik (talán), de amikor elmennek kiváltani a gyógyszertárba, ahol azzal várják, hogy "Sajnos nincs! Megrendeljük? Van olcsóbb, más gyártó terméke!" A szerencsétlen néhány hónap alatt elveszti a tájékozódási lehetőségét és azt veszi, amit a kezébe nyomnak. Senki nem tudja, hogy a piros foltok (jó esetben) mitől jelentkeznek az idős emberen. Ha elmegy a háziorvoshoz, az megnézi a számítógépen a kiadott recepteket és eszébe sem jut, hogy megkérdezze a beteget a gyógyszerekről. Azzal sem jutna semmire, mert a válasz az, hogy azt szedem, amit a doktor úr felírt!

Szerintem ez a bután megfogalmazott ellképzelés kizárólag a gyógyszertámogatások kifizetésének csökkentésére jó. A végeredménye egyéb járulékos előnyöket is hoz. Sok idős beteg halála révén nem kell nekik orvosi ellátáshoz, utazáshoz támogatást adni és nyugdíjat sem kell fizetni. A temetkezési vállalkozóknak azonban arany-korszak következik!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.